NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Jackson Hole was non-event voor goud

06 sep 2021

De goudprijs krabbelde de voorbije weken verder recht van de flash crash van begin augustus en sloot de maand uiteindelijk zo goed als ongewijzigd af.  Technisch heeft het gele metaal daarmee een driedubbele bodem op 1675 dollar neergezet. Goud noteert nu 4% lager dan bij de start van 2021 (in euro -1,5%). Bij zilver verliep het herstel minder vlot en daardoor is de goud/zilver ratio weer opgelopen naar 76. Na het tegenvallende banenrapport van augustus is de trend op korte termijn stijgend.

Prijsontwikkeling zilver
(klik om te vergroten)

Prijsontwikkeling goud
(klik om te vergroten)

De Jackson Hole meeting bracht weinig klaarheid over het tempo waarmee centrale bankiers zullen starten met het terugschroeven van obligatie-aankopen en renteverhogingen doorvoeren. Fed-voorzitter Jerome Powell liet wel verstaan dat de Amerikaanse centrale bank er nog voor het jaareinde mee kan beginnen.

Verschillende centrale banken kopen obligaties om de rente laag te houden en op die manier het herstel van de economie na de coronapandemie wat extra zuurstof te geven. Alleen bestaat het risico dat de massale stimuli de economie zal oververhitten en de inflatie op hol laat slaan. Dit laatste is zeker niet het basisscenario van de centrale bankiers, die er tot nader order blijven van uit gaan dat de oplopende inflatie een tijdelijk fenomeen is.

Binnen het bestuur van de Federal Reserve is er onenigheid over het afbouwen van de stimuli, de zogenaamde ‘tapering’. Inflatiehaviken willen nog dit jaar starten om te vermijden dat de inflatie ontspoort. Het kamp dat gelooft dat de prijsstijgingen het gevolg zijn van tijdelijke ontwrichtingen door de pandemie lijkt voorlopig de bovenhand te halen.

Ook Powell zelf gaf aan dat het monetaire beleid door tijdelijke inflatieschommelingen heen moet kijken. Een inflatie van 2% en een volledige tewerkstelling zijn de twee doelstellingen van de Fed. Vandaar dat ook aan het banenrapport bovengemiddeld veel aandacht wordt besteed. Toch blijft de deltavariant van het coronavirus als een donkere wolk boven de economie hangen.

Intussen werd de dollar de voorbije weken weer goedkoper terwijl de rente blijft hangen rond 1,3%. De reële rente (nominale rente min inflatie) blijft dus onverminderd negatief. Mogelijk komt er meer duidelijkheid bij de volgende monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve op 22 september.

Volgens statistieken van de World Gold Council (WGC) kochten centrale banken in juli netto 30,1 ton goud. Brazilië vulde de goudvoorraden aan met 8,5 ton, daarna kwamen Oezbekistan (8,4 ton) en India (7,5 ton). Turkije, Kazachstan, Mongolië en Rusland kochten gezamenlijk 9,8 ton. Qatar en Polen stonden aan de verkoopzijde met respectievelijk 2,2 en 1,9 ton.

Bron: WGC, Federal Reserve

Zilver: fundamenteel goede vooruitzichten

De prijzen van goud en zilver evolueren op langere termijn in dezelfde richting. Dit neemt niet weg dat er vaak langere periodes zijn waarbij de prijsevolutie van beide edelmetalen op het vlak van richting gelijk loopt maar helemaal niet wat het tempo betreft.

Zo werd zilver tijdens het hoogtepunt van de coronapaniek op de financiële markten in maart 2020 veel harder getroffen dan goud. De prijs van een troy ounce zilver daalde naar 11,63 dollar of het laagste peil sinds het voorjaar van 2009. De terugval van goud was veel minder hard. Daardoor klom de goud/zilver ratio naar een historisch record van meer dan 125.

Zilver is net als goud een edelmetaal maar naar gebruik toe is het in de eerste plaats een industrieel metaal. Dit is een belangrijk verschil met goud waarvan de industriële toepassingen beperkt zijn. Nog een belangrijk onderscheid is dat zilver geen deel uitmaakt van de valutareserves van centrale banken. Het monetaire aspect van zilver is helemaal verdwenen terwijl dit bij goud juist een heel belangrijke factor is met een aanzienlijk deel van de bovengrondse goudvoorraden in handen van de centrale banken.

Op de fysieke markt blijft de investeringsvraag een belangrijke component aan de vraagzijde. Het gaat daarbij zowel om staven en munten als trackers die gedekt zijn door fysiek metaal. Net als bij goud gebeurt de prijsvorming met name op de futuresmarkten (termijncontracten).

Dit werd duidelijk tijdens de Reddit-hype van begin dit jaar toen een groep speculanten zich verenigde om de vermeende hoge shortpositie op de zilvermarkt om te keren. Men hoopte daarbij op een scenario zoals in de periode 1979-1980 toen de gebroeders Hunt door massaal zilver te kopen de prijs naar een recordhoogte opstuwden.

Maar wat bij aandelen als GameStop en AMC wel lukte, draaide bij zilver op een sisser uit. Even steeg de prijs van 26 naar 30 dollar maar het effect doofde na enkele dagen al uit. Door hun beperkte impact op de futuresmarkten vonden de retailbeleggers er niets beter op om de kleinhandel leeg te kopen, wat tijdelijk tot uitgeputte voorraden en hoge premies zorgde. Daarnaast werden ook massaal zilvertrackers gekocht waardoor de prijs boven de intrinsieke waarde werd opgejaagd. Ook dat effect was tijdelijk.

Fundamenteel en los van alle speculatie blijven de vooruitzichten voor zilver onverminderd goed. Zowel de investeringsvraag als de industriële vraag naar het edelmetaal nemen toe terwijl de primaire zilvermarkt (aanbod uit mijnproductie min fysieke vraag) al enkele jaren in deficit is. Zilver profiteert als uitstekende elektrische geleider ook van een aantrekkende vraag voor industriële toepassingen. Het edelmetaal kan een grote rol spelen in de groei van de ‘groene economie’ waarbij de komende tijd wereldwijd fors zal worden geïnvesteerd in projecten voor elektrificatie en hernieuwbare energie.

De recente correctie bij zilver was het gecombineerde effect van de flash crash bij goud en de terugval bij een aantal industriële metalen. De goud/zilver ratio bedraagt op dit moment 76, wat historisch gezien aan de hoge kant is. Zilver is op dit moment relatief gezien dus goedkoop tegenover goud.


Auteur: 
Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.