NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

IMF stelt groeiverwachting naar beneden bij

25 jan 2013

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor de derde keer op rij hun verwachting voor de wereldwijde economische groei naar beneden bijgesteld. Zij berekenen nu dat in 2012 de wereldeconomie 3,3% is gegroeid en verwachten voor 2013 een groei van 3,6%. Dat is een paar tienden procent lager dan hun voorspelling in juli 2012 en die was lager dan de voorspelling april. In dit tempo komt de economie eind dit jaar weer stil te liggen. Iets dat dankzij de groei van opkomende economieën zoals China tot nu toe nog niet is gebeurd. Het zijn namelijk de rijke landen die voor de vertraging zorgen.

‘We stopped the collapse, we should avoid the relapse and it’s not time to relax,’ Christine Lagarde (22-1’13 Davos)

Christine Lagarde, voorzitter van het IMF, uitte deze haast poëtische zin bij de presentatie van het rapport in Davos  afgelopen woensdag. Vrij vertaald is de boodschap dat het nog niet zo goed gaat als gehoopt en dat de financiële problemen nog lang niet definitief zijn bezworen. De problematische kredietsituatie in de eurozone is de belangrijkste reden dat het herstel steeds verder achter de horizon verdwijnt. Het IMF verklaarde dat de stap van kunstmatig lage rente voor zwakke eurolanden naar reële economische groei in die landen teleurstellend lang op zich liet wachten.

 

It is now up to national policymakers to move and activate the European Stability Mechanism,IMF rapport

Spanje onverantwoordelijk

Uitspraken door Lagarde of namens het IMF zijn zeer koersgevoelig en de rapportages die zij leveren een cijfer brei. Om iets concreets af te leiden uit het rapport moeten we dus tussen de regels door lezen. Een opvallende oproep die indirect door het IMF wordt geplaatst is dat zwakke lidstaten zich moeten gaan wenden tot het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM). Dat is een door de Europese Centrale Bank (ECB) ingesteld pakket van steun, waarbij er tegelijkertijd veel besparingseisen worden gesteld aan de begroting. Als we de oproep verder ontleden zegt het IMF feitelijk dat Spanje roekeloos is en zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Van Spanje wordt al lange tijd een steunaanvraag verwacht, maar die is tot nu toe niet gekomen omdat bezuinigingen en controle van buitenaf in Spanje begrijpelijkerwijs niet erg populair zijn.

 

‘policymakers in the United States urgently need to specify strong medium-term fiscal plans.IMF rapport

De VS is besluiteloos

In de inleiding van het rapport staat deze zin waaruit blijkt dat ook het IMF het politiek getouwtrek over de staatsschuld in de VS meer dan zat is. We hebben het gezien bij de ‘fiscal cliff’ en nu houden democraten en republikeinen elkaar opnieuw gegijzeld onder het schuldenplafond. Toen het rapport uitkwam was nog niet bekend dat de naleving van het schuldenplafond zou worden uitgesteld, maar dat veranderd het punt niet.  Weer is er geen beslissing, er is alleen maar uitstel van het probleem tot 19 mei. Bedrijven, burgers en investeerders weten op deze manier niet waar ze aan toe zijn en dat vertraagt de groei. Het IMF suggereert dat als de onduidelijkheid voortduurt het prille herstel van de Amerikaanse economie zo afgelopen kan zijn. Met alle gevolgen voor de wereldeconomie van dien.

 

Reactie op het rapport

Op de aandelenmarkten werd er nogal lauw gereageerd op het rapport van het IMF. Dat opkrabbelen uit de crisis een onzekere aangelegenheid is wisten investeerders klaarblijkelijk al. Toegegeven, de vaststellingen van het IMF worden al enige tijd regelmatig besproken in de financiële en niet financiële media. Toch is het een  bevestiging als de rekenmeesters van de wereld tot de conclusie komen dat er beren op de weg zijn. Een IMF rapport is net iets zwaarwegender dan de analyse van een blogger of de mening van een columnist. We wachten af gaat Amerika de rug rechten en gaan de zwakke Eurolanden consequent bezuinigen, of struikelen we weer een nieuwe recessie in.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.