NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Het laatste couplet

29 nov 2019

Terwijl de goud- en zilverprijs pas op de plaats maken, geholpen door partijen welke zeer grote hoeveelheden verkooporders in de papieren markt blijven gooien, zijn het dezelfde banken die overeind gehouden worden door de creatie van enorme hoeveelheden geld. De ruim 3.000 miljard dollar welke afgelopen 65 dagen door de FED is gecreëerd en naar geheim gehouden partijen op Wall Street zijn gesluisd doen denken aan eerdere perioden van grote onrust. Daarbij valt in eerste instantie te denken aan de periode van 2007 tot 2010, toen 29.000 miljard dollar is vrijgegeven om de banken en het systeem te helpen overleven.  Bij deze vergelijking valt al meteen op dat het tempo van geldcreatie nu al aanmerkelijk hoger ligt dan tien jaar terug. En gaan we nog verder terug in de tijd, ten tijde van de financiële crash van 1929 en de jaren daarna van de Grote Depressie, is toendertijd 1,5 miljoen dollar gecreëerd, vergelijkbaar met ongeveer 26 miljoen dollar in hedendaags geld. Een vergelijking die aangeeft hoe ver het huidige geldsysteem is afgedwaald van een gezonde geldpolitiek.

Systeem zonder controle

Hoe het systeem in elkaar zit blijkt als we de Amerikaanse centrale banken beschouwen, welke naast een landelijk agentschap bestaan uit regionale vestigingen. Veruit de belangrijkste daarvan is de New York FED, welke net als tien jaar terug zorg draagt voor de feitelijke geldcreatie. Als u daarbij  bedenkt dat de grootste aandeelhouders van de NYFED vijf grote banken zijn, kunt u al raden waar al dat geld naar toe wordt gesluisd. Zo ontvingen deze banken 7.300 miljard dollar aan geheime bail-out van december 2007 tot juli 2010, zonder dat het congres daar iets van wist. Een ongetwijfeld welkome inkomstenbron voor JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley als u bedenkt dat deze instellingen naast Bank of America nog steeds de grootste houders zijn van hoog-risico derivaten. En om het feest compleet te maken; dezelfde banken hebben zitting in de board of directors welke toezicht moeten houden op het reilen en zeilen van de New York FED, dus dat zit wel snor. Voor de heren bankiers dus.

Vandaar het levensgrote belang voor deze partijen om dit zo lang mogelijk in stand te houden. Het ultieme uithangbord hierbij is de Amerikaanse beurs, waarbij elke dip ( de rode kolommen in onderstaande koersgrafiek) meteen wordt opgevangen door uitspraken of artikelen welke de beurs een zet omhoog geven. ( de groene kolommen). Dat de positieve berichten soms waterdun zijn doet hierbij minder ter zake; de financiële pers volgt immers trouw haar broodheren.

 

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Trade%20deal%20update%20SCMP.jpg?itok=tXDaKFG0

De bovenstaande grafiek van de S&P500 kent echter een smalle grondslag, als u bedenkt dat de basis voor de hedgefunds vooral bestaat uit slechts 5 à 6 fondsen, waar overigens ook het grootste deel van de ETF’s in gepositioneerd zijn. Een stoelendans dus, wat goed gaat zolang het goed gaat. Dat niet alleen de schrijver van dit artikel deze mening is toegedaan moge blijken uit de actie van Bridgewater’s Ray Dalio, welke voor 1,5 miljard dollar een positie heeft ingenomen op een forse daling van de aandelenmarkt voor maart volgend jaar. Hierop aangesproken door de gevestigde pers verklaarde hij zijn actie als verzekering voor al zijn positieve beursposities, maar wat hij werkelijk denkt moge blijken uit zijn uitlating op Twitter .

Het Oosten en Europa

Is het ten Westen van ons een kwetsbaar geheel; ten Oosten is het economisch niet veel beter. Hoewel China jarenlang een fors groeiende economie kende, is ook dit land aan het eind gekomen van haar mogelijkheden. Ook hier zal het bijdrukken van veel geld  leiden tot verder stijgende prijzen, maar zal net als in het Westen de economische activiteit door torenhoog opgelopen schulden  afnemen.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/China-debt-GDP-17-BLOG.jpg?itok=fg6z3kYy

En in Duitsland tenslotte, de drijvende kracht achter Europa, waarschuwt de centrale bank voor oplopende risico’s en heeft Moody’s de Duitse banken afgewaardeerd. Hoe dit alles zal uitpakken laat 1929 zien, al was toen de uitgangssituatie aanmerkelijk beter dan heden ten dage, omdat nu de hele wereld betrokken zal zijn en geen enkele  muntsoort gedekt wordt door goud. De combinatie van een dalende wereldhandel en een systeem wat steeds meer geld nodig heeft om alleen al de rente op zijn schulden te kunnen voldoen gaat immers niet best samen.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2019-11-18_05-55-59.png?itok=a494Yq56

Het laatste couplet

Een dalende wereldhandel luidt dan ook het laatste couplet in van het nu al 48 jaar durende lied van het ongedekte en exponentieel groeiende geldsysteem. Of de timing van Ray Dalio correct zal zijn zal de toekomst uitwijzen, maar zeker is dat dit het begin zal inluiden van de grote ommekeer. Daar zal een handelsverdrag tussen de VS en China niets aan veranderen, als dit er al ooit van zal komen.

 

 

 

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud