NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Amerikaanse toestanden

05 sep 2012

Wat is er dan gaande in Amerika? Daar wordt reikhalzend uitgezien naar het inkopen van hypotheek-gedekte leningen en staatsobligaties door de FED met de bedoeling de Amerikaanse economie op gang te brengen. Een dergelijke maatregel wordt Quantative Easing genoemd en het zou de derde ronde in een periode van een paar jaren worden, vandaar de term QE3. De beurzen reageren de laatste jaren gematigd positief op het accommoderend monetair beleid van de verschillende centrale banken. Het begint echter steeds meer te lijken op verslavingsgedrag, korte euforische momenten gevolgd door dieper wordende malaise. De enige duurzame winnaar lijkt het edelmetaal. Er is bij Quantative Easing namelijk naast een mogelijke impuls voor de economie, een sterk vergrootte kans op inflatie. Inflatie of de kans op inflatie zijn de klassieke aanjagers van de goudkoers.

Bernanke kwam er nog niet openlijk voor uit, maar liet er eigenlijk geen twijfel over bestaan: QE komt eraan. De enige vraag die niet werd beantwoord is wanneer de FED deze kapitaal injectie zal loslaten op de onzekere kapitaalmarkt. In het subtiele spel van overspannen verwachtingen en verhullend taalgebruik was de speech van Bernanke te kwalificeren als een fractie boven verwachting. Vorige week maandag werd de aankondiging van vers geld al een beetje in de koers opgenomen, maar dat enthousiasme nam in loop van de week af. In de dagen voor de speech verwachte men dat er weinig concreets gezegd zou worden. Daarom was de markt positief verrast toen Bernanke bijna een concrete aankondiging deed.

In reactie op de mogelijke risico’s van ingrijpen zei Bernanke: “Tegelijkertijd, als we de kosten voor ongebruikelijke ingrepen [QE] bezien, deze te hanteren lijken, we moeten ongebruikelijke ingrepen dus niet uitsluiten als de economische omstandigheden daarom vragen.” De goudkoers reageerde heftig op deze verbale knipoog naar beleggers, banken en investeerders. De enige die zo langzamerhand de moed zouden moeten verliezen zijn de traditionele spaarders, hun geld verliest op deze manier steeds meer waarde.